foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


012/7662-132
osilrpd@gmail.com
Контактирајте нас

ОШ "Иво Лола Рибар"

Велико Градиште

УПИС ПРВАКА 2020/2021.


UPIS U PRVI RAZRED

Професионална оријентација ученика

У просторијама школе 13.12.2013. године одржана је презентација услуге ,, Образовање родитеља за активно учешће у Програму професионалне оријентације,, коју је одржао Тим за ПО ОШ ,, Миша Живановић ,, Средњево . Презентацији су присуствовали родитељи ученика 8. разреда , као и сами ученици и Тим за ПО наше школе. Учесници и водитељи састанка разменили су своја искуства у имплементацији програма и одговарали на питања родитеља и ученика.

У оквиру манифестације Дан девојчица и дечака 24.4.2014. године реализовани су реални сусрети са занимањима за које су ученици показали интересовања, а која нису аутентична за дечаке односно девојчице и управо да би разбиле предрасуде о самим занимањима . У организацији Тима за професионалну оријентацију једна група девојчица била је у посети предузећи ,,М.Ц.Д,, Велико Градиште и упознала се са занимањима заваривач , металостругар и бравар , док је друга група девојчица била у посети Аутобуској станици у Великом Градишту ( Аррива – Литас) и упознала се са занимањем возач . Дечаци сва 4 одељења били су у посети ПУ ,,Мајски цвет,, у Велико Градишту где су им стручњаци из установе презентовали занимање васпитач. Модели који су овом приликом примењени у ,,реалним сусретима ,, су : распитивање у предузећу , пратим те на послу и испробавање занимања (поштујући безбедност ученика/ца) .
Стручњаци из наведених установа и предузећа најпре су дали основне податке о својим занимањима и објаснили зашто су одабрали баш то занимање. Након њиховог излагања и демонстрације одговарали су на питања ученика.

У априлу и мају 2014. године средње школе које су презентовале своје образовне профиле су следеће :
 - Средња школа општег здравља ,,Милутин Миланковић,, Јагодина ( фармацеутски , зубни , физиотерапеутски , козметички и медисинска сетра - техничар )
   -  Средња школа за бродарство и бродоградњу Београд
(наутички , хидро-грађевински , бродограђевински и бродомашински техничар)
  -  Техничка школа са домом ученика ,,Никола Тесла,, Костолац (елекротехничар рачунара , електонике и енергетике, машински техничар за ком.конструисање и моторна возила , техничар машинске енергетике , рударски техничар , електомонтер мрежа и постројења и остали образовни профили из области електотехнике).
  -  Политехничка школа Пожаревац (аутоелекстричар , електоинсталатер, електромеханичар за термичке и расхладне уређаје, возач моторних возила и техничар друмског саобраћаја).

Представници школа дали су основне податке о образовним профилима и будућим занимањима, могућностима запослења . Након њиховог излагања одговарали су на питања ученика.

Наша школа је другу годину за редом пут веома успешно учествовала и имплементирала пројекат ,,Професионална оријентација на прелазу ка средњој школи''. Сматрамо да су реализоване активности помогле ученицима да реалније сагледају свет рада и занимања. Треба имати у виду да се одлуке о планирању и занимања личне и да се често доносе у породичном кругу или путем индивидуалних саветовања и на тај начин је неопходно укључити и родитеље /старатеље и друге важне актере у оснаживање и подршку ученицима ради самосталног доношења правилне одлуке о будућем занимању.

 

Тим за професионалну оријентацију

 

Где се налазимо

kontaktmand

 

 

ОШ "Иво Лола Рибар" 

12220 Велико Градиште

Бошка Вребалова 1а

Контактирајте нас

kontakt2-300x205

e-mail: osilrvg.direktor@gmail.com

           osilrss@gmail.com

           sekretar.osilr@gmail.com

tel/fax:

012/7662-132 - директор, секретар

012/7662-512 - рачуноводство, стручна служба


Copyright © 2020 Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Veliko Gradište Rights Reserved.