Национали Дан борбе против дуванског дима

Национални Дан борбе против дуванског дима

Поводом обележавања националног Дана борбе против дуванског дима , а у оквиру редовне и добре сарадње , представници Дома здравља из Великог Градишта одржали су тематска , интерактивна предавања за ученике од 5. до 8. разреда у просторијама школе у периоду од 22.2. до 25.2.2016. године. Кроз дискусију и драматизацију одређених интересантних прича ученици су спонтано потврдили или стицали знања о штетности дуванског дима , на који начин могу да на позитивно утичу на своје родитеље и вршњаке како би престали да пуше или како не би уопште ни постали пушачи , док је навећи акценат био на томе- шта значи бити пасиван пушач .Слоган овогодишње акције и био је ,,Домаћинство без дуванског дима,, управо је и највише посвећено пасивном пушењу које преставља принудно или присилно удисање дуванског дима за разлику од активног пушења које се самовољно.

Ризик обољевања услед деловања штетних састојака дуванског дима постоји и код активних и код пасивних пушача. Ефекти пасивног пушења на децу могу бити много озбиљнији ,јер су њихова тела још у развоју. Деца си више склона инфекцијама од својих вршњака који не шиве у задимњеном простору. Деца не могу да контролишу да ли су или не изложена пасивном пушењу ,тако да одрасли морају , односно имају обавезу да их заштите.
Неке од битних порука и закључци до којих су деца дошла су следећи :
НЕ дозволите ником да конзумира цигарете у Вашем дому и у Вашем присуству !
*Не постоји сигуран ниво изложености дуванском диму
*Баш зато што знамо да бринете ,заштитите НАС – ДЕЦУ од дуванског дима ;
*Склонимо се од дуванског дима у Нашем дому , ресторанима или колима и осталим затвореним просторијама где је дозвољено пушење
*Ако сте пушач,питајте доктора како би могли да престанете !
*ОДРАСЛИ - Постаните узор за Ваше дете –НЕ ПУШИТЕ!

 

Додатне информације